Έθιμο Μαγκαλιού

Magkali_2019
Κατηγορία
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ημερομηνία
31 Δεκέμβριος 2019 12:00
Τόπος
Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης - Miaouli 9
Alexandroupoli 681 00, Greece

Αγαπητά μέλη και φίλοι, 

Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης σας προσκαλεί την Παραμονή της πρωτοχρονιάς στο *Μαγκάλι του. Σας περιμένουμε όλους (Μιαούλη 9, Αλεξανδρούπολη) μετά τις 12:00 μμ. για να γιορτάσουμε την χρονιά που τελειώνει με πολλές όμορφες στιγμές και να ανταλλάξουμε ευχές για την νέα χρονιά που έρχεται.

Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος παραμονή πρωτοχρονιάς η Αλεξανδρούπολη θα γεμίσει καπνούς και μυρωδιές ψημένων κρεάτων. Το κρασί και το τσίπουρο θα ρέει άφθονο ενώ θα ηχούν οι ζουρνάδες, τα κλαρίνα και τα νταούλια.

Τα Μαγκάλια είναι ένα έθιμο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει ρίζες από πολύ παλιά, η αναβίωση και η καθιέρωση του έρχεται με την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς και τους Βουλγάρους το 1945. Το έθιμο ξεκίνησε από τους εμπόρους της Αλεξανδρούπολης οι οποίοι στόλιζαν με την πραμάτεια τους τις προσόψεις των καταστημάτων που ήταν ανοικτές για να την βλέπει κόσμος που κατέβαινε για να ψωνίσει για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Λόγω του ψύχους που επικρατούσε, οι κρεοπώλες, που είχαν ορθάνοιχτα τα μαγαζιά τους, αναγκαζόταν να ανάβουν μαγκάλια με κάρβουνο για να ζεσταθούν και με την ευκαιρία αυτή συνήθιζαν να ψήνουν πάνω στα κάρβουνα χοιρινά κοψίδια και χοιρινό παστό λίπος, το λαρδί, που γέμιζε την αγορά με καπνούς και μυρουδιές. Οι καταστηματάρχες της αγοράς για να ανταλλάξουν ευχές με τους πελάτες τους για τον ερχομό του καινούργιου χρόνου, έστηναν έξω από τα μαγαζιά τους τραπεζάκια με τα διάφορα κεράσματα.

 *Μαγκάλι < τουρκική mangal < αραβική منقل (minqal). Μεταλλικό σκεύος, όπου με την καύση κάρβουνων γίνεται προσπάθεια να θερμανθεί ένας χώρος.

 
 

Όλες οι ημερομηνίες

  • 31 Δεκέμβριος 2019 12:00

Υποστήριξη από iCagenda